I gemenskap med andra får vi mer energi 


Länge har vi trott att hjärnans totala viloläge enklast uppnås när människor är ensamma dvs utan stimuli från omgivningen. Nyare forskning visare att det är precis tvärtom – det är tillsammans med nära och kära som vi kan spara på energi och på så sätt kan vi bli högpresterande utan att bränna ut oss.

Psykologiprofessiorn James Coan lanserade 2011 The Social Baseline Theory, en teori om att hjärnan försätts i viloläge när vi är tillsammans med människor vi litar på och känner oss trygga med. Mänskliga relationer har en energisparande effekt på våra hjärnor. En enkel förklaring är att när vi är ensamma så tror våra hjärnor att alla eventuella problem måstes lösas av oss själva. Tillsammans med våra nära och kära sjunker stresspåslagen helt.

Som egen företagare är det lätt att hela tiden tänka att man ensam måste lösa eventuella problem som uppstår. Att man måste vara både städare, kock, IT-avdelning, revisor och administratör i det egna bolaget. Att fylla alla dessa roller är oerhört krävande och risken är att man inte har energi kvar till det man verkligen vill hålla på med.

För ett år sedan satt jag ensam hemma och arbetade 14 timmar om dagen i ett helt galet projekt. Efter ett par veckor började jag vakna vid fyrarycket varje morgon och kunde inte somna om. Hjärnan gick på högvarv och jag ältade projekten, skatter, moms osv. En eftermiddag fick jag ett enormt tryck över bröstet och hade svårt att andas. Mitt enda sätt att dämpa ångesten blev att fortsätta jobba – mer och hårdare – utan att be om hjälp. Efter några dagar då panikångesten återkom konstant och jag till och med satt i ett SPA-bad med tryck över bröstet sökte jag läkarhjälp. Jag fick trappa ner ordentligt och jobbade bara minimalt i över ett halvår.

Sedan september 2015 sitter jag på Da Appy Place. Omkring mig sitter ett gäng människor som jag mer eller mindre har valt. De är mina allra närmsta affärspartners och några av dem har gått över i att bli nära vänner. De har koll på mig. Läser av mig. Påminner mig om att ta kaffepaus och alltsom oftast när det är motigt får man en varm kram som gör att pulsen sänks. Här sitter min ekonomibyrå. De tar bokstavligen breven från Skattemyndigheterna ur händerna på mig och säger ”Det där löser vi! Det behöver inte du göra!”

Vi sitter ofta i fåtöljerna i loungen och pratar om allt möjligt. Högt och lågt. Allt från hur vi har det hemma med familjen till att bolla galna idéer. Jag kan lätt vara på jobbet 12 timmar utan att bli trött. Jag får energi av människorna runtomkring. Jag får också ta del av kunskaper som är ovärderliga.

Att sitta tillsammans med andra människor och hela tiden har tillgång både till närhet, interaktion och andra människors kompetens är ett sätt att spara på sina krafter. Krafterna kan man sedan lägga på sin kärnverksamhet, bli högpresterande utan att riskera att bränna ut sig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Top